Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Itt az új vállalatfinanszírozási program: hatalmas összegre lehet pályázni, alacsony kamattal

2023. január. 23.

Februártól új, kedvezményes vállalatfinanszírozási program indul 700 milliárd forintos keretösszeggel. A kamat a forinthiteleknél 6, az eurókölcsönök esetén 3,5 százalék. A forrás beruházás és forgóeszköz finanszírozására is igénybe vehető, kis-, közép- és nagyvállalatok számára egyaránt. A jelenlegi piaci környezetben rendkívül olcsó hitel az MNB Növekedési Hitelprogramjában felvett hitelek refinanszírozására is felhasználható.

Új program indul a vállalkozások finanszírozásának megkönnyítése érdekében februárban. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot (BGH) a Gazdaságfejlesztési minisztérium közleménye szerint a hazánkban a valaha volt egyik legnagyobb, 700 milliárd forintos csomag. Ezzel 2023-ban már mintegy 3000 milliárd forintnyi, azaz a GDP 4 százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosítanak a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya (SZKP) programokon keresztül.

Forint és euró alapú hitel egyaránt igényelhető

A program lebonyolítója az Eximbank, amely nem csupán export-, hanem valamennyi célra felhasználható forint és euro alapú hitelt nyújt, így beruházási- és forgóeszközhitel is elérhető. A vállalatok méretmegkötés nélkül vehetik fel a hiteleket, így a kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatok is hozzáférnek a kedvezményes hitelekhez. A források a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon, vagy közvetlenül az Eximbank keresztül érhetőek el, de minden hitelfelvétel mögött az Eximbank által biztosított forrás áll majd.

A program megteremti a lehetőségét annak, hogy a cégek a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak, lehetőséget biztosít továbbá arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában korábban felvett, 2023 során nagy összegben lejáró hiteleiket refinanszírozhassák. Ezek lejáratával a vállalati hitelek refinanszírozási kockázata jelentősen megnő, mivel a korábbi alacsony, 2,5 százalékos kamatszintekkel szemben a magyar vállalatok 20 százalék feletti hitelkamatokkal szembesülnek, ezzel pedig a hitelfelvételeik ellehetetlenülnek.

Alacsony, fix kamatozású hitel a vállalatok részére

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram hiteltermékeinek kamata rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix

 • forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalék,
 • euró hitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalék.
 • az energiahatékonyságot javító beruházásoknál a kamat e szinteknél is alacsonyabb.

A program feltételeit az Európai Unió által megszabott versenyjogi szempontok alapján alakították ki. Teljes körűen megfelel Átmeneti Krízis Keretszabály 2.1 és 2.3 pontjainak, valamint az Általános Csoportmentességi Rendeletben foglaltaknak.

Az egyes alprogramok részletei az Eximbank honlapján lesznek elérhetőek, a közleményben foglaltak szerint hamarosan.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram alprogramjai

A februártól induló új, BGH hitelprogram 8 alprogramból áll majd az alábbiak szerint:

 • Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitel
 • Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel
 • Baross Gábor Újraiparosítási Zöld Hitel
 • Baross Gábor Újraiparosítási Lízing
 • EXIM Export Előfinanszírozó Beruházási Hitel
 • EXIM Export Előfinanszírozó Forgóeszközhitel
 • Jövő Exportőrei Beruházási Hitel
 • Jövő Exportőrei Forgóeszközhitel

A program – a minisztérium közleménye szerint – nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy 2023-ban elkerüljük a recessziót, a gazdasági növekedés elérje a 1,5 százalékot, innen elrugaszkodva pedig a magyar gazdaság újra dinamikusan, 4 százalék felett növekedjen 2024-ben.

Válogathatnak a kedvezményes programokból a cégek

BGH indulására tehát a közelményben foglaltak szerint még pár hetet várni kell, hiszen a konkrét feltételeket februárban teszik majd közzé. Vannak azonban olyan kedvezményes vállalati programok, amelyekre már a hitelkérelmeket is be lehet adni.

Ilyen a Széchenyi Kártya Program MAX+, amely keretében egységesen nettó 5 százalékos fix kamattal igényelhető hitel változatos célokra. Ennek a programnak a támogatására az idén 290 milliárd forint áll rendelkezésre.

Forrás: bankmonitor.hu

ITT KÉRHETI ÖN IS DÍJMENTES SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGEM
ÉS AZ EGYÉNRE SZABOTT KALKULÁCIÓS LEHETŐSÉGET!
https://bmpartner.hu/partnerek/heim-ilona


Forduljon hozzám bizalommal, díjmentesen nyújtok szakértői segítséget NYUGDIJ MEGTAKARÍTÁS és HITEL,  CSOK, BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

gördülékeny ügyintézéshez!

Heim Ilona

Telefon: +36 20-243-3007

E-mail: ilona.heim@bmpartner.hu

még több hír előző oldal