Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Te is gondtalan nyugdíjas évekről álmodsz? Így érheted el!

2022. október. 06.

Ma már közismert tény, hogy az anyagilag gondtalan nyugdíjas éveinkért még aktív korunkban tennünk kell. Mit, miért és hogyan? Ebben a cikkben ezt kívánjuk röviden összefoglalni.

Milyen állapotban van a magyar nyugdíjrendszer?

A jelenlegi aktív korú lakosság nagy százaléka még úgy szocializálódott, hogy a jóléti állam által életre hívott nyugdíjrendszer egyik lényegi eleme az aktív korunkban befizetett nyugdíjjárulékok újraelosztása, és ennek révén egy tisztességes életszínvonalat biztosító állami nyugdíjbevétel idős korunkban. A probléma csak az, hogy számunkra ezt senki nem garantálja, sőt még csak nem is ígéri. Az állam ígérete pusztán annyi, hogy egy „társadalmilag általánosan elfogadott” szintű és összegű nyugdíj várományosai lehetünk, amely egy – jogszabályok által meghatározott – adott életszínvonalat tud számunkra biztosítani, s nem a mi megszokott életszínvonalunkat. Mert az igaz, hogy mindig lesz állami nyugdíj, a kérdés csak az, hogy mennyi lesz az.

Hazánkban a nyugdíjrendszer felosztó-kirovó (folyó finanszírozási) elv szerint működik. Nevezetesen, az állam az aktív dolgozók befizetéseiből fizeti ki az éppen aktuális nyugdíjakat. Addig, amíg az aktív korú dolgozók száma és így az általuk befizetett járulékok összege meghaladja a nyugdíjasok számát és azok nyugdíjigényét, a rendszer fenntartható. Ez az arány azonban a demográfiai és egyéb társadalmi folyamatok (pl. várható élettartam növekedése, külföldi munkavállalás, kivándorlás) miatt már régen felborult.

 

Mindezek miatt tapasztalatból mondhatjuk, hogy folyamatosan fennáll az a veszély, hogy a magyar állami nyugdíj feltételei rosszabbodhatnak: a fenntarthatóság érdekében hosszú távon bizonyos tényezők megváltoztatására lesz szükség.

Milyen tényezőket tud megváltoztatni az állam?

A változtatás legtöbbször és leginkább a nyugdíjkorhatár emelésében nyilvánulhat meg, hiszen így csökkenthető az aktuálisan nyugdíjban részesülők száma. A nyugdíjrendszer finomhangolásának eszköze például az elismert szolgálati idő szabályainak esetleges módosítása, valamint a szolgálati időhöz tartozó nyugdíjszorzó mértéke, amely nagymértékben befolyásolja a nyugdíjunk összegét. Jó hír, hogy a nyugdíj összege akár 100 százaléka is lehet a „nettó életpálya átlagkeresetünknek”, a rossz hír, hogy ehhez 50 év elismert szolgálati idővel kell rendelkeznünk a jelenlegi szabályok szerint.

Mindezek fényében, ha megnézzük hazánkban a nyugdíjak átlagos összegét, nem lehetünk derűlátóak. Drasztikus különbség mutatkozik a helyettesítési ráta (az első nyugdíj és az utolsó nettó bér közötti arány) jelenlegi és várható mértékében is.