Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Mekkora lakáshitelre vagy személyi kölcsönre elég jelenleg egy átlagos kereset?

2023. február. 23.

Bőkezűen emelték az alkalmazottak bérét tavaly a munkaadók, ám ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a keresetek reálértéke ne csökkenjen. Nézzük hitelfelvételi szempontból mit jelenthet a béremelkedés!

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére 581 900, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 592 900 forint volt tavaly decemberben a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai alapján. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 387 000, a kedvezményeket is figyelembe véve 400 300 forintot ért el.  A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 18,1 százalékkal nőtt. A kedvezmények (valamint az adó- és járulékmentességek) figyelembevételével számított nettó kereset 18,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A becsült rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 495 700 forint, 18,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Szép számok, de…

Egyáltalán nem jellemző, hogy év közben ilyen ütemben emelkedjenek a fizetések, ám a tavalyi nem szokásos év volt: az infláció a második félévben nagyon felgyorsult, amelyre sok munkaadó rendkívüli béremelésekkel reagált. Ez is kevésnek bizonyult azonban a reálkeresetek szinten tartásához, hiszen az infláció az év utolsó hónapjára már 24,5 százalékra gyorsult: a reálkereset a KSH által közöltek szerint 5,1 százalékkal csökkent.

Ha kicsit jobb képet akarunk kapni a munkaviszonyban állók kereseti helyzetéről érdemes a medián értékeket nézni, hiszen ez az az adat, amelynél az alkalmazásban állók fele többet, a másik fele kevesebbet kap. A bruttó kereset mediánértéke 2022 decemberében 447 800 forintot ért el, amely 18,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 309 100 forint volt, 18,9 százalékkal felülmúlva az előző év decemberit.

Nézzük, ilyen kereset mellett mennyi lakás-, illetve személyi hitelt vállalhat be valaki.

Mekkora összegű lakáshitelre elég a mediánbér?

A JTM-szabály szerint 500 ezer forint alatti jövedelem esetén a fizetés akár a felét is elérheti a kölcsön után fizetendő havi törlesztőrészlet, a gyakorlatban azonban a hitelkérelem elbírálásakor a bankok valamennyi megélhetési költséget is figyelembe vesznek. Ez egy egyedülálló hiteligénylő esetén havi 100 ezer forintra is rúghat. Így havi 309 100 forint medián jövedelemmel jó esetben 104 550  forintos törlesztőrészlet vállalható be.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legkedvezőbb ajánlat szerint 8,3 millió forint lakáshitelt tudna felvenni (10 éves futamidővel, végig fix kamattal, használt lakásra) egy mediánbérnek megfelelő jövedelemmel rendelkező igénylő. Ennek törlesztőrészlete havi 104 433 forint lenne. Ennél a hitelnél a THM 9,12 százalék.

A hitelösszeg növelhető a futamidő hosszabbításával: 20 évre (végig fix kamattal, használt lakásra) már 11,8 millió forint lakáshitelre lenne elegendő ez a jövedelem. Ez utóbbinál a törlesztőrészlet havi 104 210 forint lenne. A THM 9,09 százalék.

Mekkora összegű személyi kölcsönre elég a mediánbér?

Lévén a személyi kölcsönök mögött nincs fedezet ezek lényegesen drágábbak is. Emellett – bár e konstrukció futamideje maximum 10 év lehet – a gyakorlatban a bankok 7 évnél hosszabb távra ilyen hitelt nem adnak. Így a medián jövedelemmel elérhető személyi kölcsön összege jóval alacsonyabb lehetne mint a lakáshitelé.

A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint a mediánbér mellett a vállalható (maximum 104 550 forint) törlesztőrészlet figyelembe véve a legjobb ajánlatot elérve 6,65 millió forint személyi hitelt lehetne felvenni (7 évre, 14,41 százalékos THM mellett). Ennek a havi törlesztőrészlete 104 436 forint lenne.

Találd meg a legjobb ajánlatot!

Az előbbi példákban a legjobb ajánlatokat szerepeltettük, a banki kínálatban megtalálható konstrukciók között jelentős különbségek vannak, ezért célszerű alaposan tájékozódni kölcsönfelvétel előtt. Ezen túlmenően fontos figyelni arra is, hogy a bankok hitelbírálati gyakorlata is nagyon eltérő, a gyors és zavarmentes ügyintézést számottevően segítheti tanácsadó bevonása. Fordulj bizalommal a Bankmonitor szakértőihez!

 JÓ TUDNI

Váratlan események (betegség, munkanélküliség) alapjaiban írhatják át a pénzügyi terveket, ha a hitel törlesztését nem tudod fizetni. Védelmet jelenthet az ilyen helyzetekben egy jól megválasztott, igényeidhez igazodó Hitelfedezeti biztosítás. Kérd a Bankmonitor szakértőinek szakmai támogatását a döntéshez!

Forrás: bankmonitor.hu

ITT KÉRHETI ÖN IS DÍJMENTES SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGEM
ÉS AZ EGYÉNRE SZABOTT KALKULÁCIÓS LEHETŐSÉGET!
https://bmpartner.hu/partnerek/heim-ilona


Forduljon hozzám bizalommal, díjmentesen nyújtok szakértői segítséget NYUGDIJ MEGTAKARÍTÁS és HITEL,  CSOK, BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

gördülékeny ügyintézéshez!

Heim Ilona

Telefon: +36 20-243-3007

E-mail: ilona.heim@bmpartner.hu

még több hír előző oldal