Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Gép- és eszközbeszerzés egyszerűen – Olcsó forrás is adnak hozzá a vállalkozásodnak

2023. március. 25.

A gépek, haszongépjárművek beszerzésének igazán egyszerű finanszírozási módja a lízing. Ráadásul sok esetben olyan vállalkozások is meg tudják így vásárolni a munkájukhoz elengedhetetlen eszközöket, akik hitelt esetleg nem kapnának. Sőt, a beszerzés költségének az elszámolása is kedvezőbb lehet. Ellenérvként általában az hangzik el, hogy lízing drágább mint a hitel. Nos, ez utóbbit a Széchenyi Lízing MAX+ konstrukciónál lehúzhatjuk az ellenérvek listájáról. A jelenlegi piaci környezetben az évi 5 százalékos fix kamat ugyanis igazán kedvező ajánlat.

A Széchenyi Kártya Program a kedvező feltételeinek köszönhetően méltán népszerű a vállalkozások körében. A hitelkonstrukciókhoz képest méltánytalanul kevés szó esik ugyanakkor arról, hogy a program keretében lízingfinanszírozás is elérhető, pedig a lízing sok olyan vállalkozás számára is jó megoldás lehet, amelyek a hitelhez nehezebben jutnának hozzá.

Mikor, kiknek éri meg a lízing?

A lízingfinanszírozás klasszikusan a kis- és közepes vállalkozások termelőeszköz- és haszongépjármű-beszerzésének kedvelt finanszírozási módja. Más megoldásokhoz képest gyors, egyszerű és kevesebb adminisztrációt igénylő folyamat. Mind a szükséges önerő, mind a futamidő szempontjából rugalmas: az igényekhez és a lehetőségekhez könnyen igazítható. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy itt a forrás fedezete a megvásárolni kívánt tárgy maga, amelynek tulajdonjoga a finanszírozónál marad, a lízingelő cég a futamidő lejártáig csak használatba kapja az eszközt. (Ezért emlegetik a lízinget eszközalapú finanszírozásnak.)

A vállalkozásoknak sok szempontból kedvező lehet a lízingfinanszírozás. Először is a beszerzés nem terheli a saját forrásokat, illetve a hitelkeretet, ami mellett a lízingdíj költségként elszámolható. (Az elszámolás módja a lízing típusától függően eltérő persze.) Lényegében minden olyan vállalkozás számíthat versenyképes ajánlatra, amely pénzügyileg elég stabil (látszik, hogy a futamidő alatt képes lesz fizetni a lízingdíjat), nem áll felszámolási vagy csődeljárás, kényszertörlés alatt, nem indult el az adószám felfüggesztése vagy törlése, illetve a KHR-listán nincs aktív, 30 napot meghaladó késedelme.

Általánosságban jellemző ugyanakkor, hogy a lízing drágább mint adott esetben egy piaci beruházási hitel. Most azonban egy olyan sajátos helyzet van a piacon, ami ez utóbbi érvet kiüti: a Széchenyi Kártya Program keretében jelenleg elérhető Széchenyi Lízing MAX+ kamata pont annyi mint bármelyik másik Széchenyi MAX+ formáé.

Milyen feltételekkel érhető el a Széchenyi Lízing MAX+?

A Széchenyi Lízing MAX+ konstrukciót minden olyan vállalkozás igényelheti, amelynek legalább egy lezárt üzleti éve van és nincs köztartozása. A fizetendő nettó ügyleti kamat – az állami kamattámogatásnak köszönhetően – a futamidő egészére évi 5 százalék, ami a mostani üzleti környezetben rendkívül kedvező. Kezelési költséget nem számolhatnak fel a finanszírozó pénzintézetek, ám lehetnek járulékos kiadások: egyszeri szerződéskötési díj, illetve egyéb adminisztrációs költségek, mint például az eszköz átírásának díja.

A Széchenyi Lízing MAX+ felhasználható agrár célú és nem agár célú lízingügyletek, így például új vagy használt haszongépjármű, gép, berendezés, immateriális javak és ingatlan finanszírozására egyaránt. Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, ezért itt külön is kiemeljük, személyautó vásárlásra a kedvezményes konstrukció nem igényelhető csak kis- és nagyhaszongépjárművek és vontatmányaik. Itt is van korlátozás kizárt a konstrukcióban pick-up-nak vagy terepjárónak, illetve 25 millió forint plusz áfa összeget meghaladó kishaszongépjárművet és quad.

A finanszírozás összege legalább 1, legfeljebb a 200 millió forint lehet, a futamidő pedig 1-7 év között alakulhat. Jó tudni ugyanakkor, hogy azon vállalkozások, amelyek korábban már igénybe vették a Széchenyi Kártya Program lízingkonstrukcióját az új kérelemmel együtt az igénylés összege nem haladhatja meg az egy milliárd forintot.

JÓ TUDNI

A programban részt vevő lízingcégek szabhatnak szigorúbb feltételeket a kérelmek elbírálása során. Gyakran előfordul például, hogy a lízingelt eszköz amortizációjára tekintettel a 7 év maximális futamidőnél rövidebbre kötnek csak szerződést a lízingcég. Lehetnek különbségek az ajánlatokban a finanszírozás mértékét illetően is. Ha biztosra szeretnél menni, és a legjobb lízingajánlatod keresed vállalkozásod számára, kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét, akik naprakészen ismerik a programban részt vevő lízingcégek aktuális bírálati szempontjait.

Mire kell figyelni, ha kedvezményes céges lízinget szeretnél?

Arra vonatkozóan, hogy honnan vásárold meg az eszközt vagy gépet a vállalkozásod számára, nincsenek megkötések. Számolj azonban azzal, hogy a pénzintézetek a lízing esetén azt is vizsgálják, hogy honnan szerzed be a kérdéses eszközt. Azt is figyelembe veszik továbbá a kérelem elbírálásakor, hogy a vállalkozásod céljainak mennyire felel meg a beszerzés – ez logikus, hisz akkor fogod tudni kitermelni a lízingdíjat, ha a vállalkozás célja érdekében használod az eszközt. Célszerű tehát alaposan előkészíteni az ügyletet mielőtt a finanszírozóhoz fordulsz.

Az előkészítés részeként mindenképpen egyeztess a könyvelőddel is. Tekintsétek át, hogy mely lízingforma (nyílt vagy zártvégű lízing) lenne számodra az ideális.

Forrás: bankmonitor.hu

ITT KÉRHETI ÖN IS DÍJMENTES SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGEM
ÉS AZ EGYÉNRE SZABOTT KALKULÁCIÓS LEHETŐSÉGET!
https://bmpartner.hu/partnerek/heim-ilona


Forduljon hozzám bizalommal, díjmentesen nyújtok szakértői segítséget NYUGDIJ MEGTAKARÍTÁS és HITEL,  CSOK, BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

gördülékeny ügyintézéshez!

Heim Ilona

Telefon: +36 20-243-3007

E-mail: ilona.heim@bmpartner.hu

még több hír előző oldal