Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Aggódnak a nyugdíjmegtakarítók! Mi a helyes döntés ilyenkor?

2022. november. 05.

Egy friss amerikai tanulmány szerint eluralkodott az aggodalom a nyugdíjmegtakarítók körében: sokan csökkentették a megtakarításuk mértékét, vagy akár átmenetileg szüneteltetik az előtakarékosságot. Fontos azonban tudni, hogy a nyugdíjmegtakarításról szóló döntés során a hosszabb távú szempontokat érdemes érvényesíteni. Ha valaki indokolatlanul csökkenti a megtakarítását, saját magát hozhatja hátrányos helyzetbe.

Napvilágot látott az Allianz Biztosító friss felmérése, amelyben az amerikai nyugdíjmegtakarítók attitűdjét és közelmúltbeli pénzügyi döntéseiket vizsgálták. A válaszaikból egyértelműen kirajzolódik, hogy mostanra meghatározóvá váltak az inflációval kapcsolatos aggodalmak.

Sokan aggódnak az infláció miatt

Az infláció nemcsak Európában, de a tengerentúlon is rekordokat dönt: az Amerikai Egyesült Államokban 8,2 százalékra rúgott a szeptemberi fogyasztói árindex. Ez ugyan némi enyhülést jelez, de még mindig kiugróan magasnak tekinthető – nem csoda, hogy a válaszadók hangulata alapvetően pesszimista volt a felmérés során. A kutatás legfőbb megállapításait az alábbi ábrán szemléltetjük.

Az őszi felmérésben résztvevők 54 százaléka mondta azt, hogy az infláció miatt csökkentette a nyugdíjcélú befizetéseit, vagy akár teljes egészében szünetelteti a megtakarítását; 43 százalék pedig ugyanezen okból már hozzá is nyúlt a felhalmozott pénzösszeghez. A nyugdíjmegtakarítók 62 százaléka aggódik amiatt, hogy hamarosan bekövetkezhet egy gazdasági visszaesés (recesszió), és 71 százalékuk mondta azt, hogy van olyan befektetetlen tőkéje, amelyet a potenciális veszteségtől kíván ilyen módon megvédeni.

Mások a lehetőséget látják a helyzetben

A megkérdezettek elsöprő többsége (78%) vélekedett úgy, hogy ha idős korában rendelkezne egy garantált egyenletes bevétellel, az enyhítené az inflációval kapcsolatos aggodalmát. Ez jó hír, hiszen a meglévő nyugdíjmegtakarításuk pontosan ennek a célnak az elérését biztosíthatja számukra. Továbbá kétharmaduk (67%) válaszolta azt, hogy bár nyugtalanságot érez a befektetések kapcsán, de egy recessziót követő tőkepiaci fellendülésből nem szeretne kimaradni.

Az X generáció tagjai – az 1965 és 1980 között születettek – nagy többségükben azt gondolják, mielőbb növelniük kell a nyugdíjcélú megtakarításaikat, különben kicsúsznak az időből, és nem lesznek képesek kényelmes időskori megélhetést biztosítani önmaguk számára. A leginkább vakmerőnek az Y generáció képviselői (az 1981-1996 között születettek) bizonyultak: 40 százalékban jelezték, hogy készen állnak befektetni a jelenlegi helyzetben.

Érdemes egyet hátralépni

A rövid távú gazdasági kilátások képesek ugyan jelentősen befolyásolni a kisbefektetői hangulatot, mégis érdemes egy lépéssel távolabbról szemlélni a nyugdíj-előtakarékosság ügyét. A fejlett világ társadalmai már évtizedek óta megállíthatatlanul öregszenek: ez a trend hazánkban is megfigyelhető. Ilyen körülmények között előbb-utóbb felüti a fejét a nyugdíjprobléma, miszerint a fogyatkozó létszámú aktív generáció nem lesz képes tisztes megélhetést biztosítani az egyre népesebb nyugdíjas korosztály számára.

A fentebb bemutatott tanulmánnyal párhuzamosan a K&H Biztosító is publikált egy felmérést a magyar középkorú réteg (30-59 évesek) vonatkozó vélekedéseiről. Ebből megtudhattuk, hogy a magyarok szerint havi 305 ezer forintból lehetne kényelmesen megélni nyugdíjasként. A szűkös megélhetés anyagi feltétele havi 184 ezer forint lenne, míg havi 143 ezer forintból már nem lehet kijönni.

 

 

Ennek fényében különösen lesújtó képet fest a jelenlegi magyar valóság. A Bankmonitor becslése szerint 2022. év elején mindössze 140 200 forintra rúgott a mediánnyugdíj, tehát az idősek több mint fele kevesebb pénzt kapott a puszta megélhetéshez is kevésnek titulált 143 ezer forintnál.

A megyei szintű nyugdíjstatisztikák azt is megmutatják, hogy az átlagnyugdíj csak Budapesten haladja meg a szűkös megélhetéshez kellő 184 ezer forintot, míg a 19 megye mindegyikében ennél alacsonyabb az átlagos összeg. (Igaz, hogy idén 13,4 százalékkal emelik a nyugdíjakat, de közben az éves infláció elérheti a 14 százalékot is.)

Havi 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat pedig csak a legszerencsésebb 5 százalék kap, tehát az idősek elsöprő többsége számára elképzelhetetlen egy ilyen mértékű ellátás, és ezzel együtt a kényelmesnek ítélt megélhetés is.

Mi a helyes döntés a mostani helyzetben?

Láthattuk, hogy a megtakarítók most alapvetően aggódnak az infláció miatt, és ez sokakat arra késztetett, hogy mérsékeljék vagy felfüggesszék a befizetéseiket. Ettől függetlenül azonban továbbra is igen súlyosnak látják a nyugdíjhelyzetet, amely ráadásul az idő előrehaladtával csak rosszabbodni fog. A K&H kutatásában résztvevők 75 százaléka arra számít, hogy nem tud majd megélni az állami nyugdíjból, és 87 százalékuk nagyon fontosnak tartja az öngondoskodást.

Racionális szemszögből nézve tehát a nyugdíjcélú megtakarítások fontossága megkérdőjelezhetetlen. Az aktuális gazdasági turbulenciák miatti óvatosság teljesen érthető, de ezzel együtt is kifejezetten érdemes folytatni a rendszeres megtakarítást. A tisztánlátás érdekében kiszámoltuk, hogy mai értéken mekkora anyagi veszteséget okozna a szüneteltetés, attól függően, hogy mikor indult az előtakarékosság.