Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Mire lesz elegendő a havi 30 ezer forintos nyugdíjmegtakarítás?

2023. október. 25.

Az időskori anyagi biztonság megalapozásához kulcsfontosságú egy céltudatosan megtervezett nyugdíjmegtakarítási stratégia. Sokan vállalják a havi 30 ezer forintos befizetést, ezért most kiszámoltuk, mai értéken mennyi pénzre számíthatnak ők nyugdíjba vonulás után.

A nyugdíjra megtakarítók körében gyakori, hogy egy kerek számot jelölnek meg havi befizetés gyanánt: például egyre elterjedtebb a havi 30 ezer forintos befizetés is. Most kiszámoltuk, várhatóan mekkora nyugdíjkiegészítésre lesz elegendő, ha adott életkorban elkezdünk rendszeresen félretenni ennyi pénzt a saját nyugdíjunkra.

Az átlagbér 8 százalékát kell félretenni ehhez

2023. augusztusában kedvezmények nélkül számítva havi nettó 369 700 forint volt a magyar átlagkereset, de ha a kedvezményeket is figyelembe vesszük, akkor már 383 500 forint adódik. Előbbi esetben egy havi 30 ezer forintos nyugdíjcélú megtakarítás kb. 8,1%-os részt hasít ki a teljes jövedelemből, míg utóbbi viszonylatában 7,8% körüli megtakarítási rátáról beszélhetünk.

Tényleg félretesznek ennyit a nyugdíjra megtakarítók?

Az országos adatokat szemlélve a legtöbb esetben azt látjuk, hogy a havi 30 ezer forintos megtakarítási cél teljesülésére még kicsit várni kell. A legfrissebb önkéntes nyugdíjpénztári statisztikák szerint 2023. első félévében havonta átlagosan 12 ezer forint díjfizetés érkezett a tagok számláira. A befizetések megoszlása azonban nem egyenletes: a tagok kb. fele valójában nem is takarékoskodik, a rendszeres megtakarítók viszont átlagosan 23 ezer forintot tesznek félre. Hasonló számokat látunk a nyugdíjbiztosításoknál is: tavaly ebben a szegmensben átlagosan havi 21 ezer forintot fizettek be a számlájukra a megtakarítók.

Mennyi megtakarításod halmozódhat fel az évek során?

Egy hosszú távú megtakarítás eredményességét három tényező határozza meg:

  • a rendszeres befizetések mennyisége,
  • az elért reálhozam nagysága,
  • a megtakarítási időtartam.

A Bankmonitor kiszámolta, hogy adott életkorban kezdve mennyi pénzt lehet felhalmozni egy havi 30 ezer forinttal elindított nyugdíj-előtakarékosság segítségével. Feltételeztük, hogy a kiválasztott befektetési portfólió évi 7% hozamot termel, az infláció évi 4 százalék lesz, továbbá a megtakarító évente az inflációval megegyező mértékben növeli („indexálja”) a befizetéseit.