Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Szigorítanak a bankok, de még elérhetőek kedvezményes vállalkozói hitelek

2023. március. 08.

A bizonytalan gazdasági környezet a céges hitelpiacon is lassulást eredményezett már tavaly, különösen az utolsó negyedévben. A jegybank Hitelezési felmérése során adott banki válaszok alapján a hitelfelvevők és a bankok is óvatosabbá váltak a céges hitelpiacon is a negyedik negyedévben, ami 2023 első felében is visszafogottabb hitelezést eredményezhet. A hitelezés feltételei mindezzel párhuzamosan 2023-ban tovább szigorodnak majd a várakozások alapján.

A hitelintézetek vállalati hitelállománya tavaly 14 százalékkal bővült, ám ez elsősorban a nagyvállalati hiteltranzakcióknak volt köszönhető, ezek kiszűrésével 10 százalék körüli volt a hiteldinamika. A hitelszerződések volumene elmaradt az előző év azonos időszaki kibocsátástól, amiben – a Magyar Nemzeti Bank Hitelezési felmérése szerint – a bázishatás mellett a bizonytalanabb makrogazdasági környezet is szerepet játszott.

Óvatosabbá váltak a piaci szereplők

A bankok nem pénzügyi vállalatok felé fennálló hitelállománya 2022 negyedik negyedévében 311 milliárd forinttal bővült. Ebből 220 milliárd forintnak megfelelő összeg volt devizahitel.

A mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelállománya az előzetes adatok alapján 13 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ezt a Széchenyi Kártya Program (SZKP) továbbra is nagymértékben támogatta.

A 2022-es esztendő negyedik negyedévében az új kibocsátás a teljes vállalati szegmens esetében kismértékben, 14 százalékkal, míg a kkv-hitelek esetében jelentősen, 38 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakának értékétől. A piaci alapon szerződött hitelek új hitelvolumenen belüli aránya ez előző negyedévi 84 százalékról 73 százalékra csökkent, részben az SZKP MAX iránti fokozott kereslet miatt. A piaci alapon kötött vállalati hitelszerződések átlagos kamatlába összességében lekövette a kamatkörnyezet emelkedését a negyedév során.

Szigorítottak a bankok

A cégek hitelhez jutásának feltételei 2022 negyedik negyedévében a bankok felmérésben adott válaszai alapján összességében szigorodtak. Ez a trend várhatóan folytatódik: előretekintve a bankok mintegy egyharmada szigorítást tervez a sztenderdekben 2023 első felében.

A szigorítást okaiként leggyakrabban (75 százalék) a gazdasági kilátások romlását, illetve iparágspecifikus problémákat (71 százalék) említettek a válaszadó bankok. Utóbbit a Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a hitelkérelmek előkészítésénél célszerű a jövőben fokozottabban szem előtt tartani.

 JÓ TUDNI

A bankok hitelezési gyakorlata számottevően eltérő lehet, amit a kedvezményes hitelek igénylése során is érdemes szem előtt tartani. Előfordulhat, hogy bizonyos szektorokban tevékenykedő cégek kérelmeit az egyik bank elutasítja, míg egy másik piaci szereplő nyitott a szerződésre. A Bankmonitor szakértői ismerik a banki gyakorlatot, a gyors, és problémamentes ügyintézés érdekében keresd bizalommal tanácsadóinkat.

A szigorítás leggyakrabban említett formája az ügyfélmonitoringra (75 százalék), illetve a fedezeti követelményekre (46) vonatkoztak, ami mellett a bankok a felárak változtatását (35 százalék) is említették a felmérés során. Ez tehát azt jelenti a hitelért folyamodó vállalkozások számára, hogy jóval alaposabb átvilágításra számíthatnak a hitelbírálat során, ami mellett az elvárt fedezetek, biztosítékok, kezesség kérdésében is a korábbiaknál komolyabb elvárásokra kell, hogy felkészüljenek. Mindezek mellett, a hitelek (felárak emelésével összefüggő) drágulása is egyre jellemzőbbé válhat. (Ezt utóbbi értelemszerűen a piaci hitelekre vonatkozóan fordulhat elő, a kedvezményes programok konstrukcióinak kamata és egyéb költségei jellemzően szabályozottak.)

Csökken a kereslet a forint- és rövid lejáratú hitelek iránt

Ami a hitelek iránti keresletet illeti a deviza-, valamint a rövid lejáratú hitelek iránti érdeklődés volt erőteljesebb az elmúlt időszakban. A jövőt illetően pedig a forinthitelek és hosszabb lejáratú konstrukciók iránti kereslet csökkenésére, míg a devizahitelek és rövid lejáratú kölcsönök esetében a kereslet további élénkülésére számítanak a felmérésben résztvevő bankok.

Az MNB Banki konjunktúrafelmérése alapján ugyanakkor a válaszadó intézmények rendre 47 és 39 százaléka tervezi növelni a teljes vállalati és kkv hitelállományát 2023 első félévében, ami a kockázatvállalás visszafogottabb szintjére utal.

Futnak tovább a kedvezményes programok

A vállalkozások jelenleg több kedvezményes program keretében is igényelhetnek banki forrást. A Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciók keretében jelenleg a működés finanszírozására fordítható hitelek:

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+
  • Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+
  • Széchenyi Likviditási Hitel MAX+

A beruházási célok finanszírozására igényelhető konstrukciók:

  • Széchenyi Beruházási Hitel MAX+
  • Széchenyi Lízing MAX+
  • Széchenyi Mikrohitel MAX+
  • Agrár Széchenyi Beruházási hitel MAX+

Valamennyi konstrukciónál a hitel kamata évi fix 5 százalék.

Forrás.bankmonitor.hu 

ITT KÉRHETI ÖN IS DÍJMENTES SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGEM
ÉS AZ EGYÉNRE SZABOTT KALKULÁCIÓS LEHETŐSÉGET!
https://bmpartner.hu/partnerek/heim-ilona


Forduljon hozzám bizalommal, díjmentesen nyújtok szakértői segítséget NYUGDIJ MEGTAKARÍTÁS és HITEL,  CSOK, BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

gördülékeny ügyintézéshez!

Heim Ilona

Telefon: +36 20-243-3007

E-mail: ilona.heim@bmpartner.hu

még több hír előző oldal