Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Rezsitámogatás vállalkozásoknak: indul a pályázat!

2022. október. 18.

Az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására kiírt pályázatra október 20-ától, azaz holnaptól lehet regisztrálni. Azok a kis cégek is találnak még kedvezményes forrást, amelyek ebből a programból kiszorulnak – hívják fel a figyelmet a Bankmonitor szakértői. Valamennyi lehetőségnél hangsúlyozzák azt is, hogy ezek a programok hamarosan kifutnak, most kell lépniük azoknak a cégeknek, amelyek a támogatásokkal élni szeretnének.

Holnaptól lehet regisztrálni az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására szolgáló, szeptember közepén beharangozott pályázatra a lebonyolító Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs ügynökség honlapján. Minden olyan feldolgozóipari cégnek érdemes megvizsgálni a lehetőséget, amelynek energiaköltségei jelentősen megugrottak az idén, a pályázat kiírása alapján ugyanis a támogatási kérelem folyamatai egyszerűen elvégezhetőek lesznek, nem feltétlenül szükséges hozzá pályázatírók igénybevétele.

Kik pályázhatnak?

A pályázaton a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, ha 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek. (Kis- és középvállalatok, vagyis kkv-k azok a cégek, amelyek kevesebb, mint 250 főt foglalkoztatnak, árbevételük nem éri el az 50, mérlegfőösszegük a 43 millió eurót, illetve az ennek megfelelő forintösszeget.)

A támogatás fontos feltétele az is, hogy a pályázók a cégkivonat szerinti fő tevékenységük alapján a feldolgozóiparban tevékenykedjenek. A vállalkozás energiaköltségének pedig – a múlt évi (2021-es) adatok alapján – el kell érnie az éves nettó árbevétel 3 százalékát.

Mire kérhető támogatás?

A vissza nem térítendő támogatás a 2021-es és 2022-es negyedik negyedév energia árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására adható. Ennek összege a két év számlával igazolható gáz-, villamosenergia és távhő havi nettó fajlagos átlagköltségek különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások felét (50 százalékát) vállalja át.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a költségtámogatásban részesülnek vállalniuk kell ugyanakkor, hogy

  • az idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig, emellett
  • energiaköltség-csökkentő beruházást hajtanak végre 2024 végéig.

A megvalósítandó fejlesztéshez 15 százalékos önerő támogatás is kérhető, a Széchenyi Kártya Program keretében pedig kedvezményes hitel is igényelhető.

Mekkora összegre lehet pályázni? Hogyan?

A támogatás legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet, ha a vállalkozás válságtámogatásként veszi igénybe azt, illetve a maximum 200 ezer euró forintösszeget érheti el, ha de minimis támogatásként igényli azt a cég. Előbbi a költséghozzájárulásra, utóbbi a fejlesztő önerőhozzájárulására kérhető. Egy vállalkozás több támogatási jogcímen is igényelhet támogatást, azokat kombinálhatja is.

Első lépésként regisztrálni kell. Erre október 20. és december 15. között lesz a kiírás szerint lehetőség. Ezt követően kell majd benyújtani a számlákat a költségtérítésre. A kérelmeket jogosultság támogató általi elismerése után lehet majd beadni 2022. december 26.-ig.

Ahogy a leírtakból is látszik ez a folyamat akár hosszabbra is nyúlhat, különösen akkor, ha a vállalkozás hitelt is szeretne a költségtámogatás feltételéül támasztott energiaköltség-csökkentő beruházáshoz. Aki tehát sikerrel szeretne pályázni, annak minél előbb célszerű regisztrálnia, és elindítania a folyamatot.

Mennyi pénzt osztanak szét?

A pályázatra összesen 100 milliárd forintot különítettek el: a működési költségek finanszírozására 75, az önerőre 25 milliárd forintot. A korábbi nyilatkozatok alapján a kormány úgy számol, hogy tízezer hazai vállalkozás juthat a program keretében támogatáshoz. Ez nagyjából 10 millió forintos átlagos elnyert forrást jelentene nyertes pályázónként.

A cégnyilvántartások alapján a feldolgozóipari vállalkozások száma meghaladja a 40 ezret. E cégek többsége (98-99 százaléka) kkv. Igen jelentős számban lehetnek tehát érintettek a pályázatban.

Támogatott hitel fix 0,5-3,5 százalékos kamattal

A nem feldolgozóipari vállalkozások többsége is elképesztő energiaköltségekkel szembesült az elmúlt hónapokban. Vissza nem térítendő támogatás számukra jelenleg nem érhető el, van viszont nagyon kedvezményes kamattámogatott hitel.

A Széchenyi Kártya Program MAX keretében fix, évi 0,5 százalékos kamatozású, tehát szinte ingyen hitel érhető el az energiahatékonyság javítását célzó beruházásokra. A megnövekedett rezsi finanszírozásában segítheti továbbá a vállalkozásokat a fix, évi 1 százalékos kamatozású Széchenyi Energiakártya MAX.

Fontos azonban figyelni arra, hogy a Széchenyi Kártya Program MAX a jelenlegi feltételekkel csak az év végéig fut. Ez azt jelenti, hogy azok a vállalkozások vehetik igénybe ezeket a forrásokat, amelyek az esztendő végéig aláírt hitelszerződéssel rendelkeznek.

Látni kell ugyanakkor, hogy még egy egyszerűbb (folyószámla vagy likviditási hitel) elbírálása is legalább 4-6 hét, a beruházási hiteleknél pedig ennél jóval hosszabb is lehet a folyamat. Ebből az évből (a decemberi ünnepekkel is számolva) már csak két hónap van hátra, nagyon szorít tehát az idő. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek élni szeretnének a kamattámogatott hitel igénylésének lehetőségével minél előbb el kell indítaniuk a hitelkérelmet.

Ha érdekel a lehetőség tájékozódhatsz a Széchenyi Kártya Program MAX feltételeit bemutató összefoglaló oldalunkon. Ha elakadnál, kérdésed lenne szakértőink segítenek akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

Forrás:bankmonitor.hu  

 

ITT KÉRHETI ÖN IS DÍJMENTES SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGEM
ÉS AZ EGYÉNRE SZABOTT KALKULÁCIÓS LEHETŐSÉGET!
https://bmpartner.hu/partnerek/heim-ilona


Forduljon hozzám bizalommal, díjmentesen nyújtok szakértői segítséget NYUGDIJ MEGTAKARÍTÁS és HITEL,  CSOK, BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

gördülékeny ügyintézéshez!

Heim Ilona

Telefon: +36 20-243-3007

E-mail: ilona.heim@bmpartner.hu

még több hír előző oldal