Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Mely otthonteremtési támogatások maradnak velünk 2023-ban is?

2022. november. 08.

A fiatal párok, családok számára fontos kérdés, hogy milyen otthonteremtési támogatások lesznek elérhetőek 2023-ban is, illetve ezek feltételei miként változhatnak. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy a jelenlegi információk alapján mire lehet számítani.

A vagyonszerzési illeték elengedése megmarad

A parlament elé kerülő adótörvény 2023-as módosításai alapján a vagyonátruházási illeték továbbra is elengedésre kerül a CSOK támogatásból vásárlók számára. Sőt, még ki is bővülhet a kedvezmény, egy törvénymódosítási javaslat szerint az illetékmentesség nem CSOK-kal történő vásárláshoz, hanem lakásbővítéshez is igénybe vehető lesz.

Saját tulajdonban álló lakás bővítésekor ugyan nem keletkezik illetékkötelezettség, más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor (például tetőtér-beépítésnél) azonban közös tulajdon jön létre, a hozzáépítőt így illetékkötelezettség terheli. Tekintve, hogy a CSOK felhasználásával történő lakásszerzések utáni illetékmentesség a hatályos szabályok alapján kizárólag vásárlások esetében alkalmazható, a javaslat pontosítja a jogcímet annak érdekében, hogy a mentesség az idegen tulajdonban álló lakás bővítésekor is biztosítható legyen.

Az illetékmentességet tehát nem szüntetik meg, sőt kiterjesztik az idegen tulajdonban álló házak bővítésére is. Ez gyakorlatilag a CSOK egy speciális formájára vonatkozhat, amelynél a tetőtérben, emeleten alakítanak ki egy új lakást. Ennél a konstrukciónál ugyanis elvárás, hogy az új és a meglévő önálló lakrész tulajdonosai eltérőek legyenek.

Mi lesz az 5 százalékos lakásáfa sorsa?

Az új lakások vásárlóinak 27 százalék helyett mindössze 5 százalék áfát kell megfizetniük, ám ez a kedvezmény az eredeti tervek alapján csak 2022 végéig élt volna. Korábban már bejelentették azonban, hogy az áfacsökkenés velünk marad 2024. év végéig, sőt az erről szóló kormányrendeletet is kihirdették. Annyi változás azonban van az eredeti módosításhoz képest, hogy 5 százalékos áfát kell fizetni egészen a 2028. december végéig megfizetett vételárrészletekre, amennyiben a megvásárolt lakás az építési engedélyt, vagy az annak megfelelő dokumentumot 2024. december 31-ig megkapja.

A Babaváró és a CSOK hosszabbítását is bejelentették

A kormány korábban már bejelentette a CSOK támogatás és a Babaváró hitel hosszabbítását is. Ez utóbbi bejelentés lényegesebb, hiszen ennek a támogatásnak az igénylési határideje 2022. december végével lejárna. A CSOK esetében a bejelentés inkább csak technikai, hiszen a családi otthonteremtés kedvezmény igénylésének nincs a jogszabályban rögzített határideje. (Ez alól a falusi CSOK kivételt, amely konstrukció jelenleg ismert igénylési határideje még mindig 2022. december 31.) Erről a hosszabbításokról ugyanakkor a jogszabály még nem jelent meg, így a részletszabályokról, az esetleges feltételek változásáról nincsenek információk.

A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes, maximum 3 százalékos fix kamatú lakáshitellel kapcsolatban is van még némi bizonytalanság, mert bár ennek nincs meghatározott igénylési határideje, hivatalos állásfoglalás egyelőre nem történt ezzel kapcsolatban. Mivel azonban a CSOK támogatás marad, a Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy ez a program is folytatódni fog, legfeljebb a feltételeket illetően történhet módosítás.

 ÖTLET


Babaváró hitel kalkulátor
CSOK jogosultságot ellenőrző kalkulátor
CSOK-hitel kalkulátor
Mennyi lakáshitelt kaphatok? kalkulátor
Fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) kalkulátor

Mi a helyzet az otthonfelújítási támogatással?

Egyes támogatások, többek között az áfa-visszatérítés és az otthonfelújítási támogatás folytatásáról egyelőre nem született döntés. Ez utóbbi okozhat sokaknak fejfájást, hiszen a konstrukció igen népszerű a saját lakással rendelkező, gyermeket nevelők között. A támogatás pedig a rezsicsökkentés átalakítása miatt újabb lendületet kapott.

Az otthonfelújítási hitel nagy kérdései

Az otthonfelújítási hitel sorsa még kérdéses jelenleg, ez ugyanis szorosan kapcsolódik magához a támogatáshoz. A probléma itt az, hogy ennek az átfutási ideje jellemzően 4-6 hét, és mivel ebből kell a felújítási munkálatokat megfinanszírozni, a pénzt folyósítását követően már nem sok idő jut ezek elvégzésére úgy, hogy év végéig a számlákat is sikerüljön benyújtani a Kincstárhoz. Ha pedig a hitelt felvettük, ám végül nem kapunk otthonfelújítási támogatást, akkor a 3 százalékos kedvezményes kamat 15 százalékra ugrik, ennél pedig akár egy személyi kölcsön is olcsóbb lehet. Az is nagy kérdés, hogy a bankok egyáltalán meddig fogadják be a felújítási hitel igényléseket, ezt illetően a Bankmonitor szakértői hamarosan bejelentéseket várnak.

Éppen ezért az utolsó pillanatban lépők számára esetleg egy személyi hitel lehet jó megoldás, hiszen itt a bank akár 5-6 napon belül folyósíthat, a Kincstártól megkapott otthonfelújítási támogatásból pedig a tőketartozás egy részét azonnal elő lehet törleszteni, így a havi fizetni való lefaragható.

Nem jelent feltétlenül rosszat az a tény, hogy még nincs információ a kérdéses támogatásokkal kapcsolatban. Az eddig bejelentett információk alapján ugyanis a kormány a következő évben sem kíván csökkenteni a lakástámogatásokra elköltött összegen. Az azonban kétségtelen tény, hogy a kedvezményeket átgondolják: elképzelhető, hogy meglévő konstrukciókat kivezetnek, átalakítanak, de akár új támogatás is megjelenhet.

Forrás: bankmonitor.hu

ITT KÉRHETI ÖN IS DÍJMENTES SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGEM
ÉS AZ EGYÉNRE SZABOTT KALKULÁCIÓS LEHETŐSÉGET!
https://bmpartner.hu/partnerek/heim-ilona


Forduljon hozzám bizalommal, díjmentesen nyújtok szakértői segítséget NYUGDIJ MEGTAKARÍTÁS és HITEL,  CSOK, BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

gördülékeny ügyintézéshez!

Heim Ilona

Telefon: +36 20-243-3007

E-mail: ilona.heim@bmpartner.hu

még több hír előző oldal