Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Most vennél ingatlant? Milliókat spórolhatsz a lakáshiteleden egy jó alkuval!

2023. március. 17.

Ahogy drágulnak a lakáshitelek, úgy ér egyre többet minden egyes alkuval megtakarított forint. A helyzet most ráadásul inkább a lakásvásárlóknak kedvez, hiszen a vevők felszívódtak a piacon, miközben a házak ablakaiban és erkélyein mind többször bukkannak fel az eladó táblák. De mennyit lehet alkudni most, és mennyit takaríthatunk meg vele akkor, ha ennek köszönhetően kevesebb hitelt kell felvennünk? 

A lakáspiac egyértelműen mélyrepülésben van: mindössze 6 253 használt lakás cserélt gazdát februárban, ami csak a 2023. januári (5 853 db) és a 2020. áprilisi (5 971 db) értéket múlja felül az elmúlt négy évben. A visszaesés több dolog együttesének köszönhető: az elmúlt egy évben jelentősen drágultak a lakáshitelek, illetve sokan arra számítanak, hogy az ingatlanok ára a közeljövőben csökkenhet. Nem hagyhatjuk persze figyelmen kívül a jelenlegi gazdasági bizonytalanságot sem, hiszen ilyen helyzetben mindenki óvatosabban hoz döntést és vállal hosszútávú elköteleződést.

Annak, aki mégis most vágna bele egy lakásvásárlásba, éppen ezért még akár helyzeti előnye is lehet, hiszen kínálati piacon javul az a vevők alkupozíciója. Ezt jelzik a Duna House Barométer legfrissebb adatai is, ugyanis csaknem minden épülettípusnál és lokációnál többet hajlandók most engedni az eladók az árból, mint egy éve. A legnagyobb mértékű, 7, illetve 8%-os átlagos alkut a kelet és nyugat magyarországi tégla építésű lakásoknál mérték, míg a legkevesebbet Budapesten a belvárosi lakásoknál lehet lefaragni az árból az ingatlanközvetítő hálózat saját tapasztalata szerint.

Még többet ér az alku, ha emiatt kevesebb hitelre van szükség

Egy budapesti tégla építésű lakás átlagos ára 46,5 millió Ft volt 2023. februárban a Duna House szerint, miközben az irányárból átlagosan 5 százalékot engedtek végül az eladók, ami 2,3 millió forint pénzügyi előnyt jelent vevői oldalon. Ha ennyivel kevesebb lakáshitelt kell felvenni a vásárláshoz, akkor körülbelül 22 ezer forint havi törlesztőt spórolhatunk meg, ami 20 éves futamidőnél összességében 5,3 millió forint feletti megtakarítást eredményezne. (10 százalékos végig fix kamattal és 20 éves futamidővel számolva.)

 

Ez nemcsak nettó megtakarítást jelent, ezen akár az is múlhat, hogy sikerül-e megvásárolni a kiszemelt lakást, hiszen a jövedelmünk meghatározott összegű havi törlesztőt bír csak el. Az úgynevezett JTM-szabály szerint ugyanis egy fix kamatú lakáshitelnél a jövedelem legfeljebb 50%-a fordítható hiteltörlesztésre akkor, ha a nettó jövedelem nem éri el az 500 ezer forintot. Félmillió forinttól kicsivel tovább nyújtózkodhatnak a hiteligénylők, ilyenkor ugyanis 60 százaléknál ránt be az adósságfék.

Hogyan alkudjunk?

Nem mindenki születik profi alkudozónak, ám néhány alapvető szabály betartásával már eredményesek lehetünk. A legfontosabb előre tájékozódni arról, hogy az adott ingatlan ára mennyire reális, mert ha a környéken olcsóbban is kínálnak hasonló lakásokat, akkor ez máris jó kiindulási pont lehet az alkuhoz.

A lakás személyes megtekintésére is célszerű felkészülni, a megnézendő dolgokról akár listát is készíthetünk, így biztosan nem marad ki semmi lényeges. Érdemes a fontos – pontosabban költséges – dolgokra koncentrálni, vagyis a nyílászárók, az elektromos és gázhálózat, a fűtési rendszer és a szigetelés mindenképpen ellenőrizendő, de alapvetően minden olyat írjunk össze, amit felújítanánk, átalakítanánk a vásárlást követően. Ezek értékét számszerűsíthetjük is, így könnyebben összevethető egy jó és egy rosszabb állapotú, egyébként egymáshoz hasonló ingatlan értéke.

Azért fontos mindez, mert az alku során ezek jó muníciót jelenthetnek, és az eladó is könnyebben meggyőzhető az árengedményről, ha szembesül a lakása konkrét hiányosságaival, illetve ezek kijavításának költségeivel.

A tárgyalás egyébként is legyen pragmatikus, hiszen az eladók szinte minden esetben lelkileg is kötődnek az ingatlanjukhoz, így érdemes figyelni arra, hogy ne sértsük meg őket például azzal, hogy pocskondiázzuk az otthonukat. Már csak azért sem, mert a sértődés gátja lehet az alkunak, kivéve persze, ha a tulajdonos sarokba van szorítva, így sürgősen pénzre van szüksége.

Fontos tudni, hogy az általunk adott ajánlat visszautasítása nem jelenti feltétlenül azt, hogy  nem jön létre az üzlet, hiszen kínálhatunk magasabb árat, közelítve egy mindenki számára elfogadható kompromisszumhoz.

Forrás: bankmonitor.hu

ITT KÉRHETI ÖN IS DÍJMENTES SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGEM
ÉS AZ EGYÉNRE SZABOTT KALKULÁCIÓS LEHETŐSÉGET!
https://bmpartner.hu/partnerek/heim-ilona


Forduljon hozzám bizalommal, díjmentesen nyújtok szakértői segítséget NYUGDIJ MEGTAKARÍTÁS és HITEL,  CSOK, BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

gördülékeny ügyintézéshez!

Heim Ilona

Telefon: +36 20-243-3007

E-mail: ilona.heim@bmpartner.hu

még több hír előző oldal