Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Most kiderült, mennyi pénzük van a nyugdíjmegtakarítóknak

2023. szeptember. 18.

Megnéztük, mennyi pénzük van most a nyugdíjcélra megtakarítóknak, és mekkora jövedelemkiegészítésre számíthatnak idős korukban.

Napvilágot látott a Magyar Nemzeti Bank évente megjelenő, Aranykönyv névre hallgató publikációja, melyből az önkéntes nyugdíjpénztárak helyzetéről is számos információ kiolvasható. A friss összesítés alapján megnéztük, melyek a legnépszerűbb pénztárak, mennyi megtakarításuk van a pénztártagoknak, és milyen változások mentek végbe az idei év első felében.

Átlagosan 1,6 millió forint van a nyugdíjpénztári számlákon

A hazai piacon az önkéntes nyugdíjpénztárakat (ÖNYP) tekinthetjük a legnépszerűbb nyugdíjcélú megtakarításoknak, jelenleg kb. 1,1 millió fő vezet számlát valamelyik szolgáltatónál. A pénztári szektor meglehetősen koncentrált: a négy legnagyobb szereplőnél (OTP, Allianz, Alfa, Aranykor) találjuk a teljes tagság 63%-át.

Az Aranykönyv 2022. év végi adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztári számlákon kezelt vagyon meghaladta az 1615 milliárd forintot. Ebből könnyedén kiszámítható, hogy egy pénztártagra átlagosan 1,48 millió forint megtakarítás jutott. Érdekesség, hogy ez valamivel alacsonyabb érték, mint az egy évvel korábbi (1,56 millió forint), aminek magyarázata a portfóliók tavalyi gyenge teljesítménye.

 

Az adatfelvétel óta eltelt időben az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók pozitív teljesítményt produkáltak, ennek következtében pedig – illetve a további befizetések révén is – félévkor a szektor kezelt vagyona már 1757 milliárd forint fölött járt. A taglétszám közben enyhén csökkent, így az egy főre jutó megtakarítás 1,63 millió forintra emelkedett. (Természetesen az egyes korosztályokban nagyon különböző átlagok látszódnak, melynek hátterét korábban itt mutattuk be.)

Döntő jelentőségű a munkáltatói szerepvállalás

Az önkéntes nyugdíjpénztári számlákra mind egyéni, mind foglalkoztatói befizetések érkezhetnek. Az MNB közzétételeiből kiszámítható, hogy 2023. első félévében a pénztártagok átlagosan 54 ezer forint (havi 9 ezer forint) egyéni befizetést teljesítettek, munkáltatóik pedig további 18 ezer forinttal (havi 3 ezer forinttal) támogatták az öngondoskodásukat. Ezen felül még egy forrásból érkezett számottevő befizetés: a személyi jövedelemadó-visszatérítés fejenként átlagosan 16 ezer forintot tett ki. Ez utóbbinak az egész éves értéke sem lesz sokkal magasabb, az állami támogatások mostanra nagyrészt megérkeztek.

A megtakarítás eredményességének szempontjából a munkáltatói befizetéseknek igen nagy hatásuk van. Ösztönözhetik a nyugdíj-előtakarékosság korábbi elindítását, a magasabb egyéni elköteleződést, illetve természetesen önmagukban is növelik a számlaegyenleget. A 2022-es év végi adatokból kiderül, hogy a rendkívül erős munkáltatói háttérrel rendelkező Pannóniánál messze a legmagasabb az egy főre jutó vagyon, míg a legtöbb pénztárra a szektorszintű átlaghoz hasonló számok jellemzőek.