Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Nagy dobás az OTP-től: visszatér a népszerű Lakástakarék!

2023. március. 02.

Az OTP Bank március 1-től elindítja a „Lakástakarék” névre keresztelt vadonatúj szolgáltatását. A bank által kifejlesztett megtakarítási program sok szempontból hasonlít a 2018 októberében elkaszált lakástakarék-pénztári (LTP) konstrukcióhoz: mostantól akár 30 százalékos prémiumot is kaphatnak a befizetéseikre a megtakarítók.

Új szereplővel bővült a hazai befektetési paletta: a magánszemélyek számára már 2023. március 1-től elérhető az OTP Lakástakarék megtakarítás. Rögtön két különböző módozatot is piacra dobott a bank, 4 év és 8 év futamidejű programok állnak rendelkezésre. A befizetésekre kapható maximális prémium mértéke (a korábban az államilag támogatott lakástakarék-pénztárak idejéből is ismert) 30 százalék.

Kik köthetnek mostantól OTP Lakástakarékot?

Az OTP Lakástakarék magánszemélyek és társasházak/lakásszövetkezetek számára egyaránt elérhető, de az utóbbi csoport részére csak valamivel később indul az értékesítés. A Lakástakarék – amint neve is mutatja – lakáscélú megtakarítás, tehát megfontolandó választás lehet mindazoknak, akik szeretnének saját ingatlant vásárolni, felújítást végezni, vagy akár gyermekük életkezdésére kívánnak megtakarítást képezni. Magánszemélyként a szerződéskötés feltétele a magyarországi lakóhely vagy tartózkodási hely.

Melyek a Lakástakarék termékcsalád legfőbb tulajdonságai?

A „Lakástakarék Prémium 4×10” és a „Lakástakarék Prémium 8×30” konstrukciók sok szempontból megegyeznek, de van köztük néhány lényeges eltérés. Az alábbi táblázatban összefoglaljuk, mit érdemes tudni az egyes típusokról.

Látható, hogy a 10 vagy 30 százalékos prémium kihasználásával a megtakarítók a teljes időszak alatt akár 240 ezer forint, illetve 1,44 millió forint nyereséget tehetnek zsebre. Ugyanakkor a prémium mindig csak az új befizetésekre jár, a már felhalmozott tőke mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot fizet a megtakarítási időszak végéig. Ezáltal a 4 évre számított EBKM (egységesített betéti kamatláb mutató) végül a 2,89-3,44 százalékos sávon belül alakul. Hasonlóképpen a 8 éves konstrukció EBKM-értéke 5,37 és 5,64 százalék között lehet, a vállalt betétfizetés függvényében.

A prémium maximális kihasználásához elengedhetetlen a folyamatos, szerződésszerű betétfizetés: a vállalt összeget havi rendszerességgel kell befizetni a számlára. Amennyiben valaki elmulasztja egy havi betét befizetését, részben elveszítheti az adott időszakra járó prémiumot. Ezt a problémát segíthet kiküszöbölni, ha állandó átutalást vagy csoportos beszedési megbízást alkalmazunk a megtakarításhoz.

A Lakástakarék tehát úgy is felfogható, mint egy – nem túl nehéz – feltételekhez kötött, 4 vagy 8 éves futamidejű bankbetét, amellyel a fegyelmezett megtakarítók 2,89-5,64 százalékos fix kamatot tudnak elérni, és a lejáratot követően limitált összegű, fix 7,9 százalékos kamatozású lakáshitel felvételére is lehetőségük nyílik.

A lakáscél igazolása az LTP-hez képest lényegesen egyszerűbb: ehhez csak egy tulajdoni lapot és egy ügyfélnyilatkozatot kell majd bemutatni a kifizetés időpontjában. A Lakástakarék kamatadómentes, és tranzakciós illeték sem terheli. A megtakarításokat az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) biztosítja.

Egy magánszemélynek több szerződése is lehet

A korábbi lakástakarék-pénztárak egyik fő limitációja volt, hogy egy adószámhoz csak egyetlen szerződés tartozhatott. Emiatt sokan választották azt a megoldást, hogy számos közeli hozzátartozójuk nevére is kötöttek LTP-t, az állami támogatás minél többszöri kihasználása céljából. Azonban jelen helyzetben nincs szükség ilyen bonyoldalmak bevállalására, hiszen egy szerződőnek korlátlan számú OTP Lakástakarék szerződése lehet, és kedvezményezettet sem kötelező megadni.

Társasházak és lakásszövetkezetek lakásszámtól függetlenül ugyancsak korlátlan számú Lakástakarék-szerződést köthetnek, így többszörösen is kihasználhatják ezt a megtakarítási lehetőséget. Kifizetéskor ők is egyszerűen igazolhatják a lakáscélt: ehhez mindössze egy tulajdoni lapra, ügyfélnyilatkozatra és közgyűlési határozatra lesz szükség.

A megtakarítási összeg rugalmasan módosítható

A Lakástakarék szerződésekre járó prémium csak a szerződéskötéskor meghatározott havi betétfizetés mértékéig vehető igénybe. Ennek akkor lehet jelentősége, ha valaki eredetileg például havi 20 ezer forintra szerződött, de időközben lehetősége nyílik magasabb befizetéseket eszközölni. A feltételek szerint ilyenkor hiába fizetne többet, nem kaphatná meg rá a magasabb prémiumot. Azonban van lehetőség a szerződés módosítására, például a havi betétfizetés mértékét illetően. Ezáltal a havi vállalás a megtakarítási időszak közben is megemelhető, és így már jár majd az emelt összegű prémium.

Forrás: bankmonitor.hu

ITT KÉRHETI ÖN IS DÍJMENTES SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGEM
ÉS AZ EGYÉNRE SZABOTT KALKULÁCIÓS LEHETŐSÉGET!
https://bmpartner.hu/partnerek/heim-ilona


Forduljon hozzám bizalommal, díjmentesen nyújtok szakértői segítséget NYUGDIJ MEGTAKARÍTÁS és HITEL,  CSOK, BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS

gördülékeny ügyintézéshez!

Heim Ilona

Telefon: +36 20-243-3007

E-mail: ilona.heim@bmpartner.hu

még több hír előző oldal