Adókedvezményes pénzügyi megoldások - Nyugdíjbiztosítás - Babaváró - Hitel - CSOK ügyintézés - heim.ilona@bmpartner.hu

Lesz támogatás lakásfelújításra, korszerűsítésre 2024-ben?

2023. november. 15.

 

Az energiaárak fényében továbbra sem kérdés, hogy megéri-e korszerűsíteni a lakást, vagy házat: a környezettudatosság, a család komfortja mellett ugyanis az egyik legfontosabb, hogy a rezsiköltség is vállalható legyen. Mutatjuk, milyen támogatási lehetőségeid vannak akkor, ha 2024-re halasztottad a lakáskorszerűsítési, -felújítási munkálatokat.

A 2022-es rezsiváltozások hatására sokan vágtak már bele otthonuk korszerűsítésébe, felújításába. Ugyanakkor a drasztikus áremelkedés miatt erre javarészt azoknak volt lehetősége, akik rendelkeztek a szükséges megtakarítással, illetve ki tudták egészíteni a szükséges összeget az Otthonfelújítási támogatással vagy hitellel. Sokan tehát 2024-re halaszthatták a munkálatokat. Cikkünkben így azokat a támogatásokat vesszük sorra, amelyek segíthetnek a különböző lakáscélokban, legyen szó lakásfelújításról, energetikai korszerűsítésről, vagy bővítésről, de nem feledkezünk meg a piaci finanszírozási formákról sem.

Milyen támogatások segíthetnek a lakásfelújításban 2024-ben?

 

A jövő évtől érdemben átalakul a lakástámogatási rendszer, valamint a szabad felhasználású Babaváró hitel részletei, feltételei is változnak. Nézzük, mely támogatások lesznek felhasználhatók a munkálatokra 2024-től és melyek azok, amelyektől 2023 december 31-el el kell, hogy búcsúzzunk:

A CSOK támogatás leköszön, marad a CSOK hitel

 

A 2015-ben bevezetett, azóta több átalakuláson átment klasszikus Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2023 december végével kifut, így aki nagyobb településen ezzel szeretné megvalósítani lakásterveit, annak érdemes azonnal lépnie. A CSOK új és használt ingatlan megvásárlása mellett a meglévő otthon bővítésére, vagy tetőtér beépítésére is felhasználható.

Mellé a kedvező, fix 3 százalékos kamatozású CSOK hitel is segíthet kiegészíteni a lakásvásárlásra fordítható összeget. A már ismert CSOK hitel 10, illetve 15 millió forintot jelenthet a legalább 2 gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak. Ugyanakkor a kedvező lakáshitel kizárólag a CSOK-kal vagy Falusi CSOK-kal együtt igényelhető, így 2024-től a támogatás megszűnésével a kamattámogatott kölcsön már csak a kisebb településeken lesz elérhető.

Átalakul a Falusi CSOK

 

A Falusi CSOK támogatás ugyanakkor velünk marad, de egyes szabályok, feltételek és a támogatási összegek módosulnak.

A vidéki CSOK 2024-től vissza nem térítendő állami segítséget jelenthet a családoknak:

  • új építésű otthon megvásárlására (kizárólag egylakásos lakóépületre),
  • használt ingatlan megvásárlására és egyidejű korszerűsítésére, bővítésére,
  • meglévő lakás vagy ház korszerűsítésére, bővítésére.

Az igényelhető támogatási összeg a gyermekek számától és a tervezett lakáscéltól függ. Táblázatunkban a már elfogadott, 2024. január 1-től érvényes jogszabály szerinti összegeket tüntettük fel, ugyanakkor a kormány arról is beszélt nemrégiben, hogy a Falusi CSOK kapcsán a támogatási összegeket egységesítik, vagyis vélhetően új és használt ingatlan megvásárlásakor azonos összegre számíthatnak a családok.

 

Mivel a Falusi CSOK csak azok számára érhető el, akik a kormányrendeletben meghatározott településen élnek, vagy kívánnak letelepedni, így 2024-től vissza nem térítendő támogatás városok belterületén, illetve a támogatással érintett településeken kívül nem lesz elérhető.

A Falusi CSOK mellé a már ismert CSOK hitel továbbra is elérhető marad, amelynek maximális összege ugyan elmarad az új CSOK Plusz konstrukcióhoz képest, ugyanakkor előnye, hogy nem kell hozzá feltétlenül gyermeket vállalni, így egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők is kihasználhatják, ha legalább két gyermeket nevelnek. Viszont a CSOK Plusz előnyei közé sorolható a meglévő CSOK hitellel szemben, hogy már egy gyermek vállalása esetén is elérhető.